top of page

Zakon in gibanje - gibanje je zakon

Morda ni naključje, da sva oba zelo športna. V tem se res zelo ujameva. A se pogosto sprašujeva, če se ne bi redno gibala, ali bi se tako zelo ujemala tudi na drugih področjih najine skupne življenjske poti?


Kakšen vpliv ima gibanje na partnerski odnos in kako partnerski odnos vpliva na naše gibalne navade?Živimo lahko zelo različne partnerski odnose, bolj ali manj povezane. Dejstvo pa je, da več kot imata zakonca skupnega in dopolnjujočega, lepše - polnovredneje živita. To je nenazadnje tudi osnovni smisel skupne življenjske poti, ko ena in ena ni zgolj dve ampak veliko več.


Pri tej radodarni življenjski matematiki se čudiva nad tako razširjeno idejo o partnerstvu, ki pravi, da nasprotja privlačijo.

Pomislimo na sicer zelo prikupno pesem Kako sva si različna: med tem, ko bi deklica v nedeljo zjutraj šla v gozd, bi on doma spal, tudi čez dan bi počela vsak svoje stvari in bi se zares srečala šele zvečer, ko si zaželela isto bi oba. Lahko se oddahnemo, da sta si vsaj v tem podobna.

Kako lahko gibanje koristi partnerskemu odnosu?


Na mnoge načine, med drugimi: ker z gibanjem negujemo svoje telo, si dvigujemo razpoloženje, skupno načrtujemo in dejavno preživljamo prosti čas.

Pri negovanju telesa ne gre le za vizualni učinek lepšega, mladostnejšega telesa, ampak v resnici za veliko bolj pomemno nego za kvalitetnejše, bolj zdravo preživljanje časa tudi v poznejših zelo zrelih letih. Miloš in Kazimira Lužnik sta zelo lep svetav primer.


Med tem ko bo Miloš letos dopolnil 99 let, njegova mlada Kazimira pa 88, gresta vsak dan na skupni sprehod. Ko sta bila mlajša, pa sta skupaj tekla.


Naše razpoloženje je skozi cel dan podvrženo različnim motnjam, ki ga rušijo. Naša vrlina pa je v tem, da se znamo hitro in dobro sestaviti. Z rednim gibanjem se mojstrimo v tem. Pri tem imata na primer sprehod ali tek v dežju ali pa plavanje v mrzli vodi prav posebno dodano vrednost. Krepimo se namreč v tem, da lažje, spretneje ohranjamo notranji mir. Gre za neke vrsto osebnostno rast, da znamo na težave pogledati iz svetlejše plati.


Ali ni lepo, ko oba partnerja združno rasteta v tem, se podpirata in spodbujata, ko njuni nesporazumi niso povod za ogenj v hiši ampak za krepitev osebnega spoštovanja?

V času dela od doma celotne družine smo lahko doživeli, da deljenje skupnega prostora ni tako zelo preprosto in brez zapletov. Ko vsak dela svoje, kljub istemu prostoru to zdaleč ni enako kot takrat, ko počnemo nekaj skupnega. Ko se usedemo k skupnemu obroku ali sodelujemo v neki skupni športni dejavnosti, sta to odlični priložnosti za to, da partnerja udejanjata partnerstvo. Tako so na primer skupni sprehodi odlična nega družinskih odnosov.

Vse ta dobrobit pa deluje tudi kot povratna zanka. S tem, ko se gibanja lotevamo partnersko, smo deležni medsebojnih spodbud in to na vsakem koraku. Tako ustvarjamo boljše okoliščine za lažje udejanjanje bolj zdravega življenjskega sloga, z deljenjem skupnih prvinskih doživetij pa pletemo še močnejšo vez.


Vabiva vas, da se nam pridružite na rednih treningih v Ljubljani, na tekaško pohodnih vikendih ali na tekaških in pohodnih dnevnih in popotovanjih.Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik

Članek je bil objavljen v reviji Ona.824 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page