top of page

Zakaj je gibanje afrodizijak?

Ali se nam s tem, ko se pričnemo redno in živahno gibati, spolna moč okrepi? Tako je. Redno gibanje je tako za moške kot za ženske pravzaprav zelo učinkovit afrodizijak.



Moška erekcija je očitna in dokaj pogosta težava. Ki pa je ene vrste lakmusov papir. Težave z erekcijo so lahko eden od prvih znakov srčno-žilnih bolezni. Pogosto gre za okvare v delovanju notranje plasti žil, ki se na spolnem udu toliko bolj očitno izrazijo z nemočjo. Dejavniki tveganja za to endotelijsko disfunkcijo so poleg sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in kajenja prav pomanjkanje rednega gibanja.


S pomočjo rednega gibanja se erektilna sposobnost izboljša preko različnih mehanizmov, ki vključujejo presnovo glukoze in maščob ter uravnavanja krvnega tlaka in hormonov. Če si moški želimo nazaj priboriti ali ohraniti svojo moškost ne odlašajmo. Ker pa so lahko v ozadju teh mehkih težav tudi srčno-žilne bolezni, moramo biti pri uvajanju rednega gibanja toliko bolj previdni in izbrati vadbo, ki je primerna za posameznika.



Pomlad kar kliče po ljubezni pa tudi po gibanju.

Pri tem pa bodimo preudarni in nikar zaletavi. Pravih koristi gibanja bomo deležni, če se bomo držali dveh pravil, to sta, da se gibamo redno in primerno.


Če smo bili dlje časa poročeni s kavčem, ne moremo skočiti kar čez plot in vpreči divje lipicanke. Dol bi padli še preden bi začeli in obležali na prašnih tleh.

Bodimo najprej le spogledljivi in to ne le pri ljubezni ampak tudi pri gibanju. Začnimo z redno hojo, nato ji s časoma in zelo postopoma dodajajmo ščepce teka in krepilne vaje.

Nikar ne napredujmo prehitro, če želimo napredovati daleč.


Če torej čutimo možnost lastne izboljšave na tem, lahko bi mirno rekli precej pomembnem področju življenja, je vredno vsaj poskusiti. Zagrabimo za priložnost našega napredka, sploh če se pri tem od nas zahteva pravzaprav le to,

da zagrabimo kljuko lastnega stanovanja in si odpremo vrata v bolj razgibano življenje.



Urban Praprotnik


Članek je bil objavljen v Oni.

222 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page