top of page

Kam pridemo peš?


Radi hodite po stopnicah? Ali raje, če je le možno stopite v dvigalo? Zakaj lahko eni prav radi hodijo po stopnicah, med tem ko se jih drugi izogibajo?


Kako neprijeten vam je tisti rahlo pekoči občutek v mišicah, ki ga hoja po stopnicah predrami?


Na kakšen način čutimo, razumemo naprezanje mišic, zadihanost in povišan srčni utrip, močno vpliva na to, ali v gibanju uživamo ali pa nas telesni napor odbija.

Bolečine v križu, kolenih in v drugih sklepih, so pogosto povezane z oslabelostjo enih mišic in zakrčenostjo drugih. In ko ljudje z vse večjo težavo hodijo po stopnicah, vstanejo s stola, nad glavo obešajo perilo, pogosto menijo, da so za to kriva le leta. Pa niso kriva le leta sama po sebi, ampak pogosto leta gibalne podhranjenosti.

Mišice se neprestano prilagaja zahtevam


Človeško telo je narejeno tako, da zelo varčuje z energijo. Za ohranjanje mišic pa se je porablja veliko. Beljakovine, iz katerih je zgrajena mišica, imajo namreč kratek rok trajanja - le nekaj tednov. Mišice se torej stalno obnavljajo in če jih manj uporabljamo, ne bodo po nepotrebnem porabljale energije za ohranjanje svoje moči. Tako bo mišica vse šibkejša. Kadar pa mišico redno obremenjujemo, takrat ve, da je koristna. Zato se potrudi in ostaja močna.

Uravnoteženo razvito telo


Za zdravo telesno držo in gibanje je nujna uravnoteženost v mišični moči, ki pa jo z enostranskimi in enoličnimi gibanji in držami, ki prevladujejo v našem običajnem dnevu, nehote rušimo. Porušeno ravnotežje v mišični moči in dolžini mišic pa povzroči enostranske preobremenitve sklepov in obsklepnih tkiv in bolečine so kmalu tu. Če tega nočemo, moramo poskrbeti za uravnoteženje. Vstanimo! Hodimo vsakodnevno. Med hojo tudi dvignimo roke visoko. Krožimo z rameni. Hodimo pokončno in živahno. In če nam gre to dobro od nog, potem poskusimo tudi teči. Tecimo le nekaj sekund. Nadaljujmo s hojo in spet dodajmo ščepec teka.

Kadar imamo težave z bolečinami v sklepih, se ne trudimo iskati najmanjših možnih obremenitev. Veliko bolje bo, če se trudimo poiskati tisto največjo količino in obliko gibalnih obremenitev, ki jo dobro prenašamo. Predvsem pa strmimo za čim večjo uravnoteženostjo.


Z močnejšimi mišicami se bomo gibali bolj varno in igrivo. In bolj, ko bomo znali ohraniti mišično moč tudi v pozna zrela leta, bolj mladostno bomo lahko živeli in se tako tudi počutili. Zato vpletimo v naša vsakodnevna opravila hojo, krepilne vaje in če imamo to srečo, da lahko stečemo, pa čeprav le za nekaj sekund, le dajmo. Morda se nam bo sreča prav zaradi tega vedno pogosteje nasmihala.

Ko bomo čakali pred dvigalom, pa se nasmehnimo tudi mi. Izberimo stopnice. Frane Milčinski - Ježek je zapel:





“Sreča stanuje v sedmem nadstropju. Lift je pokvarjen, moramo peš.”

Znova in znova obiščimo teto srečo peš.


Urban Praprotnik

225 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page