top of page

Kaj mi je dal tek?

Katarina Braniselj


Tek mi je v življenju dal več kot kar koli drugega. Ne kdor koli, kar koli.


Bi se reklo, da od teh “kar” reči, denar prinese in odnese največ, je le sredstvo, s katerim se pravzaprav lahko dokoplješ do skoraj vsega.


Vsa skrivnost se skriva v “skoraj”. In tek je zaradi tega skoraj boljši od denarja.

Nisem ena tistih, ki misli, da se da živeti od zraka. Res ne. Ja, in slišim vas, z denarjem kupiš superge, ure, štartnine in premnogo tega potrebnega in nepotrebnega, s čimer dandanes tečemo. In ja, brez denarja nisem nikoli tekla, razen morda v tistih prvih letih spogledovanja s tekom. Ampak, če smo čisto pošteni, tečemo lahko tudi brez vse te navlake. Vse, kar v resnici človek za tek potrebuje, je zdravo telo. Kar je ogromno, a hkrati privilegij, ki ga ima vsaj pretežni del svojega življenja večina.


Zakaj je torej tek boljši od denarja?

Ker lahko “kupi” zdravje — ja, lahko ga tudi “zadolži”, nedvomno, ampak močni srčno-žilni sistem, kosti … Tek je pač lek. Ne le za telo, tudi za glavo. Vse prečisti, vse postavi na pravo mesto, vse rangira. Greš eden, prideš drugi. Tek je res lek. Preverjeno, večkrat. Pred pričami.


Tek zagotovo “kupi” vztrajnost. Človek s kavča ne zmore teči, lahko, par 100 m, nekaj km zagotovo ne. Vztrajnost in tek se močno držita za roko. In ne gre čez noč.

Če česa, me tek zelo zelo dosledno uči potrpežljivosti. To ni moja vrlina, prirojena, sama bi vse in takoj; priučena pa … No ja, vsako leto bolj. Ker in kar vlagaš, dobiš vrnjeno. Vse in veliko več. Ne pa, ko si zaželiš sam, ampak ko se tek tako odloči. Žal (ali na srečo) je res močnejši.


In zato uči ponižnosti — ko ti zrastejo krila, ti jih pristriže in te vedno oklofuta. Ni prijetno, ko se “prazen” vlačiš čez zadnje km. Je pa koristno.


Tek “kupi” disciplino. Ker brez nje nikoli ne boste vstali zelo zgodaj zjutraj, sredi zime in šli po mraku nekaj km po najljubši trasi. Zame je to pozimi mesto, ki se prebuja. To so najlepši teki. Zgodnja jutra, ko mrzel zrak napolni pljuča in je dan obet nečesa lepega. Priložnost za nekaj. Zato vstaneš in greš; za “rise & shine”.

In tudi sam tek je priložnost — morda najbolj za sklepanje novih vezi. Če bi morala izbrati sredino, v kateri sem spoznala najbolj srčne, preproste, dobre ljudi … Tekaška. Brez pomisleka. Vem, da veste, kdo ste.


Moram še naštevati, zakaj je tek boljši od denarja?  

Verjetno kako leto ne bom tekla. Ni mi lahko. Ko pomislim na to, se mi nabirajo solze. Ampak vzela sem 20 in nekaj letno lekcijo teka — imam telo, ki bo verjetno (tudi) zaradi teka hitreje okrevalo, imam glavo, ki zna biti močna, ker se je krepila na tistih 26ih miljah, sem bolj vztrajna, potrpežljiva in ponižna, kot bi bila sicer, bolj disciplinirana, kot bi bila brez teka, in imam močan motiv za nova sveža zimska jutra. Z vsemi vami, ki mi vas je prineslo tudi tekaško življenje in me imate radi in imam jaz rada vas.


Ker tek niso samo tekači, zaradi teka greš tudi na kolo, pa na plavanje, pa na masažo, pa na predavanje o prehrani …


Morda tečete, morda ne. Tudi, če ne. Če vaše telo to zmore, poskusite spet malo teči, vsaj nekaj metrov, od vrat do avtomobila pred službo. Res je čudež, da se človek lahko giblje tudi precej hitro in res je dober občutek, ko tako malo poletiš.


Kdor teče, hrani otroka v sebi, tek ni le naravno gibanje, je tudi igra. In brez igre je življenje bistveno preresno, da bi ga zmogli.


Hvala tek, težko že čakam nate! Ampak bom potrpežljiva. Obljubim.
Opomba: Katarina je to zapisala le nekaj dni po prometni nesreči, ki je tirjala tudi operacijo na hrbtenici. Držimo pesti, da odlično in hitro okreva.281 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page