top of page

Ali so tekači boljši od netekačev?

Tekač sem in meni najljubša vadba je tek. Tudi hodim zelo rad. Tako spontano me povleče v tok, da mine pol ure, ura, dve in včasih še več, da kljub telesni utrujenosti ne čutim odpora. Nasprotno, prav privlači me takšen telesni napor. Če ga več dni nisem deležen, čutim, kot da sem nepregneteno testo, zatohla soba, miselno zataknjen in čustveno nataknjen. Tečem in hodim, da dobro pregnetem telo, prezračim pljuča, premislim in se sprostim. To privoščim vsakomur. Zato vam tako zelo privoščim redno hojo in tudi tek.Ali verjamete, da bi lahko tudi vi uživali v teku?

Če ne verjamete, da bi lahko v teku uživali, pa pri hoji nimate nekih posebnih težav, vas naj razveselim, da zelo verjetno podcenjujete svoje zmožnosti uživanja v tekaškem naporu.


Zakaj je zelo vredno poskusiti teči?

Razlogov, ki nam jih je do zdaj že uspela ponuditi znanost o gibanju, pa tudi čisto mojih izkušenj in razumevanja gibanja se je res nabralo. Na drugi strani pa je veliko razlogov ovrženih, ki vas napeljujejo v razmišljanje, da tek ni za vas. To toliko bolj drži, če se teka lotevamo prijazno.


Pa morda pričnimo kar pri tem: “Kakšen je človeku prijazen tek?”


Večina netekačev namreč ne teče prav zato, ker imajo izkušnje, da je tek za njih neprijazen. Že misel na tek jih zaboli in prav odbija. Razlogi za ta odpor se lahko skrivajo marsikje, od mučnih izkušenj iz šole pri teku na 600 metrov ali Cooperjevem testu, tekmovanjih v krosu in drugih neuspelih bolečih poskusih s tekom v odraslosti.


Tek je poleg hoje človeku osnovni način premikanja naprej in to ne le nekaj tisoč let, ampak že več milijonov let. Hoja in tek sta našim prednikom omogočala evolucijo in preživetje našega gena vse do danes.


Kdor ugotavlja, da tek ni zanj, pa za to nima neke telesne omejitve, po nepotrebnem zanemarja del sebe.

Ali smo tekači boljši od netekačev?

Ne, tega nikakor ne moremo trditi. Marsikdo, ki ne teče, je boljši človek od marsikoga, ki teče. Prepričan pa sem, da je tisti, ki teče, boljša različica sebe, kot če ne bi tekel. Kadar za nekaj dni tek zanemarim, imam občutek, kot da gledam v svet skozi zapackana očala, da ne morem globoko vdihniti zraka. Moje misli so manj prožne.


S tekom se mi izostri pogled in prezrači telo.

Za to gre. Človeku prijazen tek nas torej dela boljše ljudi. Vredno je biti boljši človek, ker je to blagodejno v tem življenju, če pa verjamemo v posmrtno življenje in da so tam nekje nebesa, pa bomo tudi ravno zaradi tega lažje prišli skozi tista vrata. Zato pa že kar zdaj odprimo vrata v svet teka.

Vabim vas, da se resnično naučite uživati v teku!

Urban Praprotnik
Priporočam vam, da se udeležite spletne delavnice za začetnike Od hoje do teka. Več tu: https://www.urbanitekaci.com/zacetnikidelavnica


421 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page