top of page

Prestari za tek

Tečete? Ko ste bili mlajši, ste tekli in to z veseljem. Otroci preprosto radi tečejo. Zdaj pa ste morda že prestari za tek. Ali res?


Helena Žigon, naša domača ambasadorka vseživljenjskega teka, je rada rekla: “Tekla bom, dokler ne bom prestara.” Pri njenih 89 let je še vedno občasno stekla. (Poglejte filmček spodaj.)


Po njenih stopinjah teče še ena mladenka, Kazimira Lužnik, ki je letos dopolnila 86 in še vedno teče, če pa ne teče pa gre rada na sprehod z možem Milošem, ki je letos užil že 97 let.


Kdaj smo torej prestari za tek?

Leta nas res nezadržno delajo počasnejše, ranljivejše. Z leti nam upada tudi mišična moč, zmanjšuje se prožnost elastičnih tkiv. Za obnovo telesa potrebujemo tudi več počitka. Vse to pa ni smiseln razlog, da prenehamo s tekom. Prej nasprotno, s tekom in tudi z drugimi vsakodnevnimi gibanji ravno upočasnjujemo te naravne procese staranja. Na ta način dlje časa ohranjamo svobodo gibanja in na ta način pomembno krepimo naše zdravje. Še več, tudi starejšim netekačem, ki sicer brez težav hodijo in niso tekli vse od svoje mladosti, priporočam, naj poskusijo teči. Pri tem se morajo seveda teka lotiti zelo, zelo postopno.Če brez posebnih težav hodite, vam priporočam, da poskusite steči. Zakaj? Hoja je odlično gibanje, ki zelo dobro učinkuje na naše telo. Živahnejša hoja ali hoja v klanec pa dodatno nadgradita te učinke. Tek, če si ga le lahko priv

oščimo, pa nas okrepi še bolj. Tek nas tako dodatno pomlajuje, saj zaradi večjih obremenitev toliko bolj krepi mišice, tetive, negovalno učinkuje na hrustanec, pozitivno učinkuje na presnovo, izboljšuje se imunski odziv, tudi v glavi se nam lepše sveti. Vendar pozor, to drži, če se teka lotevamo pametno in nikakor ne na pamet.


Če več let ali celo desetletij niste redno tekli, se je vaše telo prilagodilo na to. Ošibilo se je. S tekom ga lahko do neke mere na srečo okrepimo in na ta način tudi pomladimo. Vendar je pomembno, da ne tečemo toliko, kot čutimo da lahko, ampak manj. Zakaj? Zato, ker preobremenitve pri teku čutimo z zamudo. Mišice pričnejo boleti šele naslednji dan. Obsklepna tkiva pa tudi šele po nekaj dneh. Takrat pridemo do bolečega spoznanja, da očitno mi nismo za tek. Po mojih izkušnjah pa ni kriv tek, ampak preveč zaletav pristop do teka.Vabim vas, da pričnete teči. A hkrati pa vam priporočam, da se teka lotite preudarno, umirjeno, ozaveščeno, na človeku prijazen način. Takšen pristop do teka nam nudi tudi veliko več užitka, sproščenosti, veselja, igrivosti in mladostnosti.


Kaj pa če je novo leto ravno prava prelomnica, da naredite ta korak?

Vabim vas na spletno delavnico za čiste začetnike “Od hoje do teka”. V varnem zavetju vašega doma se bomo skupaj opremili za to, da bomo z veseljem redno odpirali vrata in tako z lastnimi koraki tkali močnejšo vez z naravo, ki nas obdaja in notranjo naravo vsakega od nas. Več o delavnici tu: https://www.urbanitekaci.com/zacetnikidelavnica


Urban Praprotnik
Helena je poleti 2020 pritekla do cilja življenja, pustila je živahno sled, ki utripa v mnogih od nas. Pred tremi leti smo jo za njen 89. rojstni dan obiskali. Poglejte, kaj nam je povedala:


474 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page