top of page

Malo je neskončno več kot nič

Ko se dan prevesi v noč, mi pa smo od jutra prehodili le toliko, da smo šli nekajkrat od hladilnika do stranišča in nazaj, takrat začutimo tisto cunjasto notranjo nemoč.Pa vendar bi lahko bilo za mnoge v teh časih zelo drugače. Kdor na primer dela od doma, je obdarjen z dodatnim prostim časom, ki ga je sicer vsakodnevno porabil za vožnjo v službo in nazaj. Dodatno imamo pa tudi več svobode pri izbiri, kdaj bomo šli na higienski sprehod ali tek. A pri tem tako pogosto na lastni koži občutimo, da svoboda ni tako preprosta za uporabo.Svoboda je nekaj zelo lepega. Za svobodo se je vredno boriti, jo širiti. Svoboda nam omogoča, da v večji polnosti zaživimo, čemur lahko rečemo tudi srečno življenje. V čem je torej težava s to svobodo?

  1. Predstavljajmo si, da bi se na primer lahko vsak dan lahko začeli učiti enega novega jezika. Pa vendar se je lažje vdati v usodo, da ne znamo jezikov, ki bi jih radi, ker pač nismo imeli priložnosti, da bi se jih učili. Izberemo to, da nam ni treba nič narediti.

  2. Predstavljajte si, da se lahko cepite proti bolezni, ki je ohromila javno življenje. Zaradi svobodne izbire se morate odločiti za ali proti. Slišite pa tako razloge za in tiste proti, zato odlašate z odločitvijo. Na koncu izberete to, da se ne odločite.

  3. Predstavljajte si, da ste v trgovini s športno obutvijo ali športnimi urami. Ponudba je velika, trgovca svetovalca pa od nikoder. Ravno zato, ker imate na izbiro več kot 20 modelov, ne izberete nobenega in si rečete, da to lahko še počaka.


Človek je leno bitje. Ne samo telesno, ampak tudi miselno. Kadar imamo svobodo odločitve, se zaradi lenobe tako pogosto ne odločimo. Ker pa se ne odločimo, pomeni, da se obnašamo, kot da smo se odločili proti.

Večina ljudi se ne odloči za sedeč življenjski slog. Ne, velika večina si jih želi, da bi se več gibali. A kaj, ko se je tako težko odločiti, kdaj in kako se bomo razgibali. Ker se ne znamo odločiti, se ne odločimo. Tako mine dan, mi smo pa še vedno v cunjasti pižami.

Olajšajmo si odločitev. Postavimo si zelo nizke, preproste gibalne zahteve, ki jih bomo opravili za mačji kašelj.

Odločimo se na primer, da bomo šli ven na sprehod vsak dan vsaj za 3 minute. Tri minute je malo, a je neskončno več kot nič. In tri minute je veliko več kot to, kajti ko gremo na ta hitri sprehod, smo že zunaj in ko smo zunaj, se lažje osvobodimo jarma lenobe neodločnosti. In takrat postanemo zares svobodni. Želim nam svobodo in odločnost, da to svobodo tudi živimo!


Urban PraprotnikČe vam manjka gibanja in bi se radi opremili z znanjem, odločnostjo in veseljem do živahnega gibanja vas vabim na spletno delavnico Od hoje do teka. Več: https://www.urbanitekaci.com/zacetnikidelavnica
246 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page