top of page

Zakaj biti lačen, utrujen...

Naše razpoloženje se spreminja od svetlih, navdihujočih občutij, na katerih lahko kar letimo, do temačnejših, meglenih, celo mučnih občutij nebogljenosti. Da bolje krmarimo skozi življenje rabimo dobro nastavljen kompas. Če se nam ta zatakne, tvegamo, da se pričnemo vrteti v začaranem krogu.


Kako ta kompas nastaviti, ga resetirati?


Že dolgo se ve, da so živahna hoja, vztrajnostni tek in tudi druga dovolj naporna gibanja, zdravilo proti depresiji. Številni potencialni mehanizmi, ki se skrivajo v ozadju tega antidepresivnega učinkovanja gibanja se pokažejo tudi pri postenju in plavanju v mrzli vodi. Naj vam zaupam, da vse tri prijeme uporabljam tudi sam in to prav zaradi njihovih učinkov na moje razpoloženje. Z njihovo pomočjo se počutim bolj živega. Da sem lačen, da me zazebe in da sem utrujen, dvignejo vrednost trenutkom, ko jem, ko se toplo oblečem, ko počivam.


Ali ni sicer dolgočasno počivati, ko si spočit, sitno jesti, če si sit, zatohlo se greti ob peči, če ti je vroče?


Zaplavati v mrzli vodi je res precej velik šok za telo. Predvsem imajo z njim težavo naši možgani. Ko do kolen stojim v mrzli vodi, se moramo odločiti in se prepustiti, zaplavati. Ravno ta okoliščina pa me spodbudi, da treniram odločnost.


To notranjo moč, voljo, da se lahko ločim od varnega območja in predam fizičnemu šoku, kar mrzla voda na moji koži prav gotovo je. Šok, ki ga pri tem doživljam, pa je nov izziv, da v naslednjih nekaj sekundah uspem umiriti misli.

Takrat kar naenkrat sploh ni več tako grozno mrzlo, nasprotno, postane prav prijetno. Podobno je tudi, ko se odpravljam na tek.


Lažje bi bilo ostati doma. Ko grem in stečem pa začutim, da nisem le potrošnik ugodja, ampak njegov ustvarjalec. To, da je lakota najboljši kuhar, pa tudi vemo.

Veselje do življenja se skriva v veselju do hrane, do počitka, do toplote in še drugih precej osnovnih reči. Veliko bolj se veselimo tistega, za kar začutimo, da ni samoumevno. Da tega ne pozabimo in da zmoremo občutiti, ter da smo se za to zmožni potruditi, pa bodimo dobro razpoloženi za življenje.


Urban Praprotnik

375 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page