top of page

Asics Gel Kayano 27

Iščete tekaški copat, ki vam nudi podporo? Morda ste ga našli prav zdaj!

Gre za tekaški copat, ki ga priporočam tistim, ki imajo nekoliko poudarjeno nagibanje stopala in gležnja navznoter.


Takšen tekač sem tudi sam in tudi zato modele Asics Kayano uporabljam že več kot 15 let. Ko se mi stari model prične obrabljati, se veselim novega.


Asics Gel Kayano 27 ima pod stopalnim lokom učvrščen podplat. Poimenovali so ga Dynamic DuoMax, tekaču pa preprečuje prekomerno nagibanje - zvračanje gležnja navznoter - pronacijo.


Ta učvrstitev podplata je pomembna predvsem z vidika hitrosti obrabe obutve. Brez nje se namreč tekačem z izrazitejšo pronacijo podplat hitreje pošvedra navznoter, kar samo še poveča nagibanje stopala in gležna navznoter.


Podplat je opremljen še s FlyteFoam peno, ki jo odlikujejo večja lahkost, odzivnost in trpežnost. Izdelana je s posebnim postopkom. FliteFoam pena ima zaradi balističnih elastičnih vlaken obstojnejše tanjše stene zračnih mehurčkov. Taka vlakna pogosto uporabljajo tudi pri izdelavi neprebojnih jopičev.


V petnem zunanjem predelu podlata je umeščen Gel, ki nudi izdatne blažilne učinke. Kar pride še posebno do izraza, če udarimo najprej s peto ob tla.


Podplat je vzdolžno manj upogljiv. Na ta način se pri dokončevanju odriva nekoliko razbremeni stopalo. Za tekače, ki so že izkusili vnetje narastišča stopalne vezi na notranji strani pete (plantarni fascitis) ali pa imajo občutljivejši palčni sklep, priporočam večjo vzdolžno čvrstost, ki jo nudi ta model.


Primeren je za teke po urejenih poteh od asfalta do makadama.


Vrhnji del je zračen, a hkrati čvrsto objema stopalo.


V prednjem delu je zmerno širok. Menim, da tekači z ožjim stopalom ne bodo imeli težav, da bi jim bil preširok. Tekačem z nekoliko širšim stopalom pa priporočam, da v prvih tednih z novimi copati tečejo raja krajše razdalje, tako se vrhnji del prilagodi - razširi.


V spodnjem delu je opetnik dobro učvrščen tudi z zunanjim ogrodjem. V zgornjem notranjem delu pa je natančno in obstojno oblazinjen, kar nudi trajnejšo udobnost in zmanjšuje verjetnost za žulje.


Novi Kayano ohranja kvalite svojih prednikov. Tako da ste tisti, ki imate dobre izkušnje s predhodnimi Kayani, lahko brez zadržkov odločite tudi za 27. izvedbo.

Priporočam vam, da preizkusite tudi Asics Gel GT2000. To je njegov najbližji brat z učvrstitvijo podplata pod stopalnim lokom. Več izbire tu: INTERSPORT.SI


Asics Gel Kayano 27 mi nudi podporo, ki jo potrebujem pri dotiku s tlemi. Ob tem pa je udoben, zračen, premišljeno oblikovan in natančno izdelan.

Teža: moški 323 g (EU 42,5), ženski 275 g (EU 39,5)

Višinska razlika peta prsti: moški 10 mm, ženski 13 mm


Pokukaj v trgovino:


"Ko imam v domači garderobi sveže tekaške copate, čutim prijetno pomirjenost."

Urban Praprotnik


567 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page